Czy istnieje coś wspanialszego, niż rozchodzący się zapach pieczonego chleba po mieszkaniu?
Zaczyna się już w momencie wstawienia do nagrzanego piekarnika, potem jakimś cudem przenika przez wszystkie zakamarki dostając się do nosa... a potem, to już tylko niecierpliwe przebieranie nogami i wpatrywanie się w szybkę piekarnika niczym w ciekawy i wciągający film.
A jest na co popatrzeć! Z wcześniej przygotowanej masy, nie przypominającym kształtem niczego, pod wpływem ciepła, zamienia się w piękny bochenek o złocistej skórce i mapie pęknięć.
U nas nawet pies wpatruje się wtedy w piekarnik. A kogo by nie uwiódł taki zapach?
Wyciągam chlebek i zaczyna się standardowa seria pytań: A mogę już? Już gotowy? To co kroimy ?
I najważniejsze pytanie : A jest masełko czosnkowe??? Bo przecież zjedzenie ciepłego chleba z masłem i z solą to największa przyjemność!
Myślicie że taki chlebek dotrzyma do rana? Może jakieś skraweczki, wyrwane przed zjedzeniem w nadziei że zostanie coś na śniadanie.
Chleb orkiszowy na zakwasie i z rozmarynem był jednym z pierwszych jaki zrobiłam.
Tym bardziej zachęcił mnie do swojego wykonania, ponieważ parę dni wcześniej otrzymałam w prezencie parę gałązek rozmarynu. Ja swój chleb piekę w garnku żeliwnym. Dzięki tej metodzie pieczenia, chleb wygląda bardzo rustykalnie.
Jeśli nie posiadacie takiego garnka, chleb możemy upiec w garnku rzymskim bądź w klasycznej keksówce.
Orkiszowy chleb na zakwasie z rozmarynem :
Dzień przed pieczeniem:
50 g zakwasu żytniego
100 g wody
150 g mąki żytniej razowej
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12h - 16h.
Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem ( jeśli chcemy chleb piec rano) bądź rano ( jeśli chleb pieczemy wieczorem ).
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn z dnia poprzedniego
30 g oliwy z oliwek ( możemy dodać oliwę z zalewy z suszonych pomidorów ) + łyżkę na posmarowanie ciasta
180 g wody
1 łyżeczka soli
6 g świeżych drożdży
300 g mąki orkiszowej jasnej
120 g mąki orkiszowej razowej
1 łyżeczkę posiekanego drobno rozmarynu
1/2 łyżeczki kminku ( opcjonalnie )
Ze wszystkich składniki wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej masy, możemy pomóc sobie mikserem z końcówką zakończoną hakiem.
Po wyrobieniu, wyciągamy ciasto na wcześniej oprószoną mąką stolnicę i formujemy kulę. Ciasto delikatnie smarujemy oliwą, następnie przekładamy do miski i przykrywamy folią pozostawiając do wyrośnięcia na ok. 1h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulę bądź klasyczny bochenek i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Jeśli mamy koszyczek do wyrastania, możemy do niego przełożyć uformowane ciasto delikatnie podsypując mąką.
W trakcie wyrastania naszego ciasta, piekarnik wraz z przykrytym garnkiem żeliwnym rozgrzewamy do temperatury 230 st. C. to ważne aby garnek był gorący kiedy będziemy wkładali do niego ciasto.
Po ok 30 min wyciągamy nagrzany garnek, ściągamy pokrywkę i wkładamy do niego nasz bochenek, przykryć pokrywkę i piec około 25-30 min. Po tym czasie, ściągamy pokrywkę garnka i dopiekamy przez kolejne 10 min do zrumienienia się chleba.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z garnka i studzimy na kratce.
Jeśli nie mamy żeliwnego garnka:
Do wcześniej przygotowanej keksówki ( wysmarowanej oliwą i oprószoną płatkami owsianymi ) wkładamy uformowane ciasto i spryskujemy wierzch wodą aby chleb po upieczeniu miał chrupiącą skórkę.
Keksówkę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 230 st. C piekarnika. Pieczemy 10 min. a następnie skręcamy piekarnik do temperatury 180 st. C, pieczemy przez kolejne 20-25 min.
Upieczony chleb wyciągamy i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz